Deel 1
Gisteren zag ik mijn favoriete tijdschrift Flow weer in de winkel liggen. Het eerste wat ik gelezen heb ging over balans. Voor mij is balans een belangrijk thema. Inmiddels heeft iedereen het over het vinden van balans. Zijn we dan uit balans? Laten we eens beginnen bij het begin: wat betekent balans? En nog belangrijker: wat betekent balans voor jou?
Is balans meer dan een modebegrip?
In de Flow stond terecht dat balans een modebegrip is geworden. “Iedereen heeft het erover, en vrijwel niemand voegt daaraan toe: ‘En ik heb dat prima op orde’. “
Een paar jaar geleden had balans voor mij geen betekenis. Ik dacht er nooit bewust over na. Waarom zou ik, ik genoot enorm van het leven?! Ik lachte altijd als mensen zeiden: ‘Pas op dat je niet teveel hooi op de vork neemt’ of ‘jij leeft drie levens in één leven’. ‘Dat klopt, ik ben mij ervan bewust, maar het gaat toch goed? Ik doe het ontzettend goed en ik heb veel plezier!’ En we konden er samen om lachen om wat ik allemaal wel niet beleefd had. Eat-sleap-red bull-party- coffee-sport-work-coffee-study & repeat. Ik kon er wat van, haha. En ik dacht serieus dat ik dit eeuwig zo vol kon houden met al die koffies, red bull en winegums. Een rasoptimist, haha.
… Totdat het moment kwam dat mijn lichaam en geest zeiden: ik kan en wil niet meer. En dat doet wat met je. Lichamelijk, geestelijk en mentaal. Ik ben op zoek gegaan naar balans, mijn balans. Maar daarvoor is het ook belangrijk om te weten wie je bent, los van wat de omgeving van jou verwacht of hoe ze je het liefst willen zien. Dat gaat je helpen in het zoeken naar balans.
Ik heb voor mijzelf op die manier betekenis kunnen geven aan dit ‘modebegrip’, maar ook aan mijn leven en relaties an sich. Mijn schoonheidsspecialiste zei vorige week nog: ‘het is een wereld van verschil hoe je hier bijna 2 jaar geleden voor het eerst kwam en wie je nu bent geworden. Je weet wie je bent en wat je wil’. Dank je wel! 🙂
“Boiling frog” syndrome
Het is bijzonder dat we vaak eerst een diep dal moeten ervaren voordat we ergens echt bewust van worden. Mijn vriendin J.R. schreef heel mooi in een blog over een disbalans in relaties:
“En dit is nu precies het “boiling frog” syndrome. Een kikker springt meteen uit kokend water als je hem erin gooit. Plaats je diezelfde beruchte kikker in een pan water en voer je langzaam het vuur op, dan blijft hij zitten en kookt hij uiteindelijk dood. Steeds een klein druppeltje erbij merken we niet en wanneer de emmer overstroomt vragen wij ons opeens af: hoe heeft dit zover kunnen komen?”
Heel herkenbaar.
Wat is balans?
De eerste keer dat ik dacht aan balans, dacht ik meer aan een ‘balansdag’. Gisteren te veel gegeten? Volgende dag iets minder.
Wanneer mijn omgeving nu spreekt over het vinden van balans, hebben ze het over: ‘minder werken, meer tijd met mijn partner / gezin, etc., meer tijd voor mijzelf’. De één is meer zoekend naar een balans dan de ander. Of wat dacht je van: meer ‘offline’ zijn. Ook ik leg heel bewust op de ‘quality momenten’ mijn mobiel uit zicht. Regelmatig staat mijn mobiel op compleet stil. Haha, nu ik dit schrijf zie ik wel een bericht verschijnen op mijn mobiel:
Toevallig. Thanks Linnie S.! 🙂
Maar stel we zouden minder gaan werken, blijven we dan hetzelfde gevoel van voldoening houden? Ik zou niet willen stoppen met werken en niets willen doen. Dan zou ik de uitdaging en de ontwikkelmogelijkheden missen. En dat betekent ook voor het feesten of een laat avondje met vrienden. Een volledig gebalanceerd leven kan voor de één heel goed werken, maar voor mij niet. Ik pas liever de 80/20 regel toe.
In de Flow schreef men over een pleidooi voor onrust. Terecht. Maar toch voeg ik daar nog graag wat aan toe. Mijn pleidooi gaat over rust binnen de onrust. Spanning binnen de ontspanning. Je leeft uiteraard maar één keer, je wil het beste eruit halen, maar wel binnen bepaalde kaders. Bijvoorbeeld: was het op zaterdagavond een beetje te veel van het goede, dan hebben we de zondag voor ‘damage control’, haha. Of dit weekend uitrusten van een drukke week? Volgend weekend lekker naar een festival! Zo kun je én genieten én tot rust komen. Balans. En balans is iets anders dan damage control! Bij damage control blijf je achter de feiten aanlopen.
Comments (0)