WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN?
Voor optimalisatie van de opname voedingsstoffen!
In veel van mijn recepten zijn noten, pitten of zaden verwerkt. Hierin staat genoemd dat het beter is om de noten, pitten of zaden te weken. Dit geldt ook voor quinoa, wat eigenlijk een zaadje is. Na het lezen van deze blog weet je waarom het weken van deze voedingsmiddelen zo goed is.
Verhoging voedingswaarde
Door het weken van noten, pitten, zaden of granen verhoog je de voedingswaarde. Door het weken en fermenteren komen alle goede voedingsstoffen vrij en worden de minder goede elementen verminderd. Oftewel, je haalt er meer uit wanneer je het eet!
Fytinezuur
Noten, pitten en zaden bevatten veel fytinezuur. Door het weken van bijvoorbeeld quinoa gaat een laagje fytinezuur eraf. Fytinezuur belemmert de opname van belangrijke mineralen, zoals calcium, ijzer en magnesium. Dit komt doordat fytinezuur deze mineralen aan zich bindt. Daardoor kan jouw lichaam het niet meer opnemen.
Fytinezuur zit ook in granen, koffie en rauwe cacao. Granen is de grootste bron van fytinezuur in onze voeding. Aangezien fytinezuur veel aanwezig is, krijgt men al snel teveel fytinezuur binnen. Sla je het weken een keertje over, dan is dan niet meteen erg.
Goede voedingsstoffen
Weken zorgt er dus voor dat de goede voedingsstoffen vrijkomen.
Zo gaat door het weken het gehalte aan vitaminen omhoog, met name vitamine B. Ook worden moeilijk verteerbare eiwitten (zoals gluten) voorverteerd.
Hoe te weken?
Zet de ingrediënten ’s nachts in een bakje warm water. Door iets zuurs toe te voegen, zoals appelcider azijn, maak je de fytinezuur onschadelijk(*). Spoel de ingrediënten de volgende ochtend af met een zeef en water. Afhankelijk of je de ingrediënten gelijk gebruikt, kun je ze drogen met wat keukenpapier, drogen in de oven en droog een aantal dagen bewaren in de koelkast.
(*) De meningen zijn hierover verdeeld. Ik doe het veelal wel.
Vitastic
Keep The Sparkle Alive!
Comments (0)