Deel 1: De voordelen en nadelen van vasten & de verschillen tussen smoothies en sapjes.
VAN HIPPOCRATES TOT VANDAAG
Vasten lijkt nu actueler dan ooit, terwijl een vastenkuur al duizenden jaren werd gedaan door vele grote denkers en filosofen, zoals Plato, Paracelsus, Socrates en Hippocrates[1]. Ze wilden hiermee meer ‘mentale en fysieke efficiëntie creëren’. Paracelsus:
VASTEN IS HET BESTE MEDICIJN: HET IS DE DOKTER DIE BINNEN JE ZIT
Het is juist nu actueel, omdat mensen in deze ‘stressmaatschappij’ steeds meer behoefte hebben aan bezinning, ontstressen en balans. Daarnaast is men steeds meer bewust voor effecten een bepaalde levensstijl kan hebben op de gezondheid. Ik heb het zelf ook mogen ervaren.
Tijdens mijn jaarlijks weekje kuren bij Vitalisé Portugal krijgen wij dagelijks vers gemaakte groente- en fruitsapjes.
Met deze blog geef ik antwoord op vragen zoals wat sapvasten inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn van sapvasten, wat de verschillen zijn met smoothies, hoe je sapjes en smoothies thuis kan bereiden. Ten slotte test ik samen met 2 goede vrienden een aantal smoothies uit één van mijn favoriete kookboeken. Dit volgt in de volgende update. Ik heb ook een blog geschreven over hoe mijn eigen ervaringen zijn met een kuurvakantie. Zie de blog ‘Detox, let’s get reloaded!, deel 2 en deel 3’
WAT IS SAPVASTEN?
Sapvasten houdt in dat je een periode alleen maar vers gemaakte sappen drinkt van groentes en fruit. De sapjes bevatten alleen nog de sap van de ingrediënten en is gescheiden van de pulp (vruchtvlees en vezels). Hierdoor hoeft het spijsverteringsstelsel nauwelijks wat te doen en krijgt het lichaam de mogelijkheid om zichzelf te herstellen.
Tijdens een kuurweek wordt aangeraden om minstens drie dagen te sapvasten, voordat wordt overgegaan naar mildvasten. Dit is vanwege de ontgiftingsfases:
Fase 1: het lichaam maakt de afval- en gifstoffen vrij (circa 3 dagen).
Fase 2: het lichaam zet de afval- en gifstoffen om, zodat ze kunnen worden uitgescheiden.
Fase 3: het lichaam verwijdert de afvalstoffen uit het bloed.
SAPVASTEN IS MEER DAN ALLEEN EEN VERMAGERINGSKUUR.
DE VOORDELEN VAN SAPVASTEN[2][3]
- Het spijsverteringsstelsel rust uit. Wist je dat het spijsverteringsstelsel 65% van onze lichaamsenergie gebruikt na een zware maaltijd?
- Reiniging en ontgiften: het lichaam komt in de gelegenheid om de darmen te reinigen en zich te ontdoen van opgeslagen ballast.
- Verhoogd energieniveau: door het vasten komt er vanaf fase 3 meer energie vrij en je voelt je lichter dan daarvoor.
- Diverse gezondheidsvoordelen, zoals verlaagde bloedsuikerspiegel, cholesterolwaarden[4] en verminderde last van diverse chronische ziektes (diabetes 2)[5].
- Doorbreken van slechte (eet)gewoontes en verslavingen: na een periode van sapvasten krijg je weerstand tegen ongezonde eetgewoontes. Het sapvasten helpt bij het doorbreken van slechte eetgewoontes en zelfs verslavingen.
- Bezinning: sapvasten maakt innerlijke stilte gemakkelijker en heeft positieve invloed op spirituele verbondenheid.
- Vermindering van voedselintoleranties en allergieën.
- Verbeterde zintuigen.
- Een mooiere huid.
- Verbeterde weerstand tegen ziekte.
- Ontspanning.
- Het helpt tegen veroudering.
- Afvallen.
DE NADELEN VAN SAPVASTEN
- Tijdens de ontgiftingsperiode kunnen bijverschijnselen, zoals zware hoofdpijn, zweten en duizeligheid, ontstaan.
- Sommige mensen ervaren het als lastig om weer over te gaan naar een volwaardige levensstijl. Na afloop van een kuurweek krijgt men tips voor het overgaan naar volwaardige voeding. Ook helpt het om tegen het einde van de kuurweek aan over te gaan op mildvasten.
- De pil is vanaf tijdens een sapkuur tot aan de eerste menstruatie niet betrouwbaar.
- Vasten wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen vanaf een bepaalde periode, kinderen en bij gezondheidsaandoeningen. Ik raad aan om te overleggen met een huisarts of specialist.
SAPJES TIJDENS KUREN, SMOOTHIES VOOR THUIS
Het voordeel van sapjes en smoothies is dat je gemakkelijker aan je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit kan voldoen. Voedingsstoffen worden gemakkelijker door het lichaam opgenomen wanneer het klein is gemaakt. Tussen smoothies en sapjes zijn een paar belangrijke verschillen.
VERSCHIL SAPJES MET SMOOTHIES[6]
- Sapjes maak je met een sapcentrifuge of een slowjuicer. De machine scheidt de vruchtvlees en vezels van het sap. Bij een slowjuicer blijven meer vitamines en mineralen behouden dan bij een sapcentrifuge. Smoothies maak je met een blender. Bij smoothies voeg je bij de groente en/of fruit nog sap, water of (plantaardige) melk toe voor het mengen.
- Een sapje bevat meer vitamines en mineralen dan een smoothie[7]. Er kan namelijk meer groentes en/of fruit in een sapje dan in een smoothie. Dit ideaal bij herstel van ziekte of tijdens een vastenkuur.
- De voedingsstoffen worden bij een sapje sneller opgenomen dan bij een smoothie. Dit komt doordat het lichaam niet eerst vezels en vruchtvlees hoeft af te breken.
- In vergelijking met smoothies, is het bij sapjes belangrijker om op te letten op de hoeveelheid suikers (fructose) in bepaalde groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan wortels, rode biet, sinaasappels en grapefruit. Je kunt je snel overeten.
- Smoothies bevatten nog de vezels. De vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geeft een langer vol en verzadigd gevoel. Daarnaast beperken de vezels schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ten slotte blijft het spijsverteringskanaal door smoothies werken en worden goede bacteriën aangeleverd die nodig zijn voor de stoelgang.
- Van smoothies kun je een maaltijd maken. Door het toevoegen van proteïnen, zoals plantaardige melk, kiemen, zaden of noten, kun je er een meer gebalanceerde maaltijd van maken.
- Smoothies zijn goedkoper dan sapjes. Er is minder groente en fruit nodig dan bij een sapje. Daarnaast gooien de meeste mensen de pulp bij sapjes weg.
- Sapjes zorgen ervoor dat de lever kan reinigen.
CONCLUSIE
Tijdens het vasten staat het ontgiften centraal. Daarom kiest men tijdens de korte kuurperiode voor het sapvasten. Echter het is van belang om daarna weer over te gaan op een gebalanceerde voedingspatroon. De smoothies passen hier beter bij. Uiteraard zijn sapjes ideaal bij een ‘sapdag’ of bij herstel van ziektes. Bij ziekte focust het lichaam zich op herstel en geeft daarom ook weinig ‘hongersignalen’ af. Met sapjes krijg je veel vitamines en mineralen binnen zonder veel energie van het lichaam te vragen.
Zie de volgende update voor deel 2 voor een smoothie en sapjesproeverij!
Vitastic
Keep The Sparkle Alive
Bronnen:
[1] http://charleycropley.com/wordpress/wp-content/uploads/2013/04/1-How-to-juice-fast.pdf
[2] http://www.allaboutfasting.com/benefit-of-fasting.html
[3] http://www.earth-matters.nl/123/6008/genezing/waarom-vasten-goed-voor-je-is.html
[4] http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.full
[5] http://www.allaboutfasting.com/benefit-of-fasting-degenerative-diseases.html
[6] http://natuurlijkgezondenmooi.blogspot.nl/2013/03/sap-of-smoothie-welke-is-beter-voor-je.html
[7] http://www.altned.nl/informatie/sapjes-smoothies-en-rauw-eten/
Comments (0)