Weekend! En dat betekent: kokkerellen! Dit keer Thaise veggie burgers uit het kookboek SLA. Het recept is goed voor circa 12 burgers. We hebben het recept iets aangepast. Haha, een foutje met inkopen doen đ
THAISE ZOETE-AARDAPPELBURGERS
INGREDIĂNTEN
300 GRAM ZOETE AARDAPPEL
240 KIKKERERWTEN UIT POT, UITGELEKT
2 BOSJES KORIANDER
1 BOSJE THAIS BASILICUM
8 TEENTJES KNOFLOOK, GEPELD
50 GRAM GEMBERWORTEL, GESCHILD
3 EL SESAMOLIE
75 ML TAMARI SAUS (SOJASAUS ZONDER GLUTEN)
3 TL HIMALAYAZOUT
1 TL VERSGEMALEN PEPER
1 RODE PEPER
SAP VAN 8 LIMOENEN
RASP VAN 4 ONBESPOTEN LIMOENEN
4 EL RIJST- OF AGAVESIROOP
40 GRAM MAĂZENA (of 3 biologische eieren)
3 EL KOUD (GEFILTERD) WATER
200 GRAMÂ QUINOA VLOKKEN
300 GRAM KIKKERERWTENMEELÂ
1 BOSJE BOSUI, IN RINGETJES
THAISE ZOETEAARDAPPELBURGERS
Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Kook ze vervolgens 12 minuten in kokend water met wat zout; ze mogen iets zachter worden dan beetgaar. Laat de zoete aardappel hierna goed uitlekken voordat je hem gaat gebruiken.
Pureer de kikkererwten even kort met het mes in je keukenmachine totdat ze grof gemalen zijn. Het is lekker als er nog wat halve kikkererwten in zitten!
Draai koriander, Thais basilicum, knoflook, gemberwortel, sesamolie, tamari, Himalayazout, versgemalen peper, rode peper, limoensap, limoenrasp en agave- of rijstsiroop samen tot een dunne pasta in je blender of keukenmachine. Die deze vervolgens samen met de zoete aardappel en de kikkererwtenpuree in een grote pan of mengkom. Nu is het een kwestie van alles goed mengen, met de hand of een pureestamper. Let op dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Doe nu de maĂŻzena samen met het koude water in een kommetje en roer dit even goed door. Laat het vervolgens een minuutje staan. Voeg ondertussen de quinoa vlokken, kikkererwtenmeel en bosui aan het zoete-aardappelmengsel toe en uiteindelijk het maĂŻzena mengsel. Kneed alles nog een keer goed door elkaar en je bent klaar om de burgers te gaan maken.
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Maak bolletjes van ongeveer 3 Ă 4 cm doorsnee van de zoete-aardappelmix. Rol deze even goed tussen je handen zodat mooi compacte bolletjes krijgt die tijdens het bakken niet uit elkaar vallen. Leg ze vervolgens op een bakpapier beklede bakplaat en druk ze voorzichtig plat tot je kleine burgertjes krijgt.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan totdat de olie goed heet is. Leg een deel van de burgertjes in de pan maar zorg ervoor dat er nog wat ruimte tussen de burgertjes ver is. Als de onderkanten na ongeveer 3 minuten goudbruin zijn, draai je ze voorzichtig om, dit gaat gemakkelijk met een tang. Als de andere kant ook mooi goudbruin is, leg je de burgertjes terug op de bakplaat. Ga zo verder totdat je ze allemaal gebakken hebt. Gaar de burgertjes nog even 3 minuten na in je voorverwarmde oven.
Serveer de burgers met een salade.
Een hoop inspiratie in het boek zelf! đ
Vitastic
Keep The Sparkle Alive
Note:
Dit recept komt uit âSLA, een handboek voor groen, gezond en geweldig lekker etenâ.
Te koop bij Bol.com:
http://www.bol.com/nl/p/sla/9200000040653510/
Comments (0)