Wat heeft ongezonde, suikerrijke en eenzijdige voeding voor mij als kind betekend?
Een blog over eenzijdige voeding, suikers, Evergreens, Wicky en goede vragen om jezelf een te stellen.
Deel 1.
Tegenwoordig zien we steeds meer kinderen met obesitas en voedingsgerelateerde ziektes, zoals diabetes, ADHD, allergieën en intoleranties. Ik sprak vandaag met een collega uit New York die aangaf dat men steeds bewuster naar voeding is gaan kijken, omdat het nu écht nodig was gezien de gezondheidsproblemen onder de bevolking.
We serveren onszelf dan niet dagelijks een kingsize fastfood of een ander suikerrijk menu, maar gezien de negatieve verwachtingen voor de komende jaren, bijvoorbeeld ten aanzien van de obesitascijfers, lijkt het mij toch noodzaak om met z’n allen op de rem te trappen. Het is tijd om bewust te worden waar we allemaal wel niet mee bezig zijn.
Wat stoppen wij onszelf en onze kinderen nu dagelijks aan eten en drinken in de mond? Of gaan we nog een poos door en laten we het eerst zover laten komen, dat wellicht onherstelbare schade aan de gezondheid van onszelf en onze kinderen is aangericht?
Ons voedingspatroon is vaak te eenzijdig, is zo bewerkt dat de vitamines en mineralen verloren zijn gegaan, bevat veel verborgen suikers en werkt suikerverslavingen in de hand. En dat is nog maar het begin… Concentratiegebrek, hyperactiviteit, niet lekker in je vel zitten, chronische vermoeidheid hoofdpijn en darmklachten, allergieën, intoleranties, lage weerstand, sneller verkouden… Dit kan allemaal het gevolg zijn van een ongezond, suikerrijk en eenzijdig voedingspatroon. Ik ben zelf wel genoodzaakt geweest om bewuster naar voeding te kijken en mijn levensstijl om te gooien. Ik hoop ook dat de schade die mijn lichaam in het verleden heeft opgelopen nog herstelbaar is op de langer termijn. Dus ja, dat heeft ongezonde en eenvoudige voeding in negatieve zin voor mij betekent. Het positieve hiervan is: alles gebeurt met een reden. En met alle inzichten en kennis die ik heb opgedaan weet ik wel wat mijn missie is op deze aardbol! 😉
In deze blog ga ik alleen in op voeding, maar er zijn ook andere aspecten van fundamenteel belang voor onze gezondheid. Je kunt denken genoeg (maar niet overmatig) bewegen en sporten, genoeg rust, ontspanning, goede nachtrust, etc.. Deze aspecten behandel ik bewust nog niet in deze blog.
Om jullie eens te prikkelen en meer bewustzijn te creëren, zou ik jullie eens willen vragen om na te denken over deze vragen.
- Hoe gezond zijn mijn dagelijkse ‘gezonde snacks, fruit- en yoghurt drankjes en bruine boterhammen’ wel niet? Hoeveel suikers zitten hier in? En wat doet het ons lichaam? Hoeveel krijgen wij hiervan per dag binnen? Hou ik dan rekening met alle soorten suikers? En wat is een verantwoorde hoeveelheid suikers om binnen te krijgen als volwassene of als kind?
- Weten we überhaupt wel wat er in ons eten zit? Kleurstoffen, smaakstoffen, andere e-nummers met een naam wat nauwelijks uit te spreken is?
- Weten we van wat er in ons eten zit, wat voor effect dat kan hebben?
- Een product kan zelf wellicht weinig schade aanrichten, maar misschien in combinatie met andere producten én langdurig / veelvoudig gebruik kan het wel schade aanrichten. Hoe zit dat?
- Heb ik nu klachten die ik waarvan ik bewust van zou moeten zijn of weet ik niet hoe ik goed kan luisteren naar mijn lichaam?
- Heb ik klachten en negeer en verbloem ik deze klachten?
- Mijn kind heeft last van zijn buik en heeft uitslag. Zou dit te maken kunnen hebben verkeerde voeding in plaats van dat ik meteen mijn kind medicijnen geef? Verkeerde voeding hoeft geen ongezonde voeding te zijn. Je kind kan ook gevoelig zijn voor gezonde voeding, zoals paprika.
- Mijn kind heeft last van ADHD. Kan dit zijn omdat mijn kind heftiger reageert op kleurstoffen en suikers? Zou het elimineren van deze voedingsmiddelen de ADHD kunnen verminderen?
- Het voedingscentrum zegt (…). Klopt deze informatie nog wel of is dit achterhaald?
- Mijn arts of diëtist zegt (…). Kan ik dit wel zo overnemen, past dit wel bij mij? Zou dit voor mij ook werken? Of is dit meer gebaseerd op ‘algemene theorieën en gemiddelden”?
- Weet mijn huisarts überhaupt wel wat van gezonde voeding af of is dit in zijn opleiding nooit aan het licht gekomen? Mijn eigen huisarts gaf namelijk aan dat vroeger in haar opleiding bij dit punt nauwelijks is stilgestaan. Van een aantal personal trainers weet ik dat wat zij geleerd hebben over gezonde voeding ook heel algemeen is en dat de effecten van voeding nauwelijks aan bod komen.
- De hoofdvraag: wat is gezonde voeding eigenlijk?
Wat doen deze vragen met je? Heb je jezelf deze vragen wel eens eerder gesteld?
Aanrader om ook te zien:
http://www.radartv.nl/uitzending/artikelen/detail/article/de-suiker-sjoemel-lijst/#sthash.V7PF3Xw4.dpuf
Ik wil jullie graag een voorbeeld geven hoe mijn maaltijden vanaf de basisschool tot aan mijn begin twintiger jaren eruit zagen. Ik ga daar ook bij aangeven wat erin zit. Een verhaal over vruchtenhagel, Wicky fruitdrink en Evergreens… Dit volgt in mijn volgende blog.
Mijn vorige blogs over suiker zijn in blog 1, blog 2, blog 3 en blog 4 terug te lezen.
Blog 1 gaat over de effecten van suiker, blog 2 over de schadelijke versus de essentiële suikers, blog 3 en blog 4 over de film ‘Sugar, the bitter truth’.
Vitastic
Keep The Sparkle Alive!
Comments (1)