Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

Eiwitten & voedingstips – Deel 3: de beste eiwitten

Eiwitten & voedingstips – Deel 3: de beste eiwitten

Deel 3: tips voor de beste eiwitten!

In dit artikel behandel ik de eiwitten van de beste kwaliteit: de volwaardige eiwitten.
In ‘Deel 2’ kun je teruglezen wat volwaardige eiwitten zijn.  Welke eiwitten raad ik jullie aan?

 

1: QUINOA, CANIHUA, BOEKWEIT & ANDERE PSEUDOGRANEN

Dit zijn pseudogranen. Het zijn geen grassen zoals tarwe, maar zaden. Deze zitten vol met eiwitten en andere bouwstoffen. Ze zijn daarnaast glutenvrij. Je kunt rijst bijvoorbeeld vervangen met deze powerbommetjes.

 

2: HENNEPZAAD
Voeg dit bijvoorbeeld toe aan jou smoothie of soja yoghurt. Je kunt het kopen in poedervorm of als (gepelde) zaden.

 

3: GEFERMENTEERDE SOJABONEN
Sojabonen kun je zelf weken (72 uur). Uiteraard kun je ook gefermenteerde soja producten kopen, zoals tempé en soja yoghurt.

 

4: BLAUWGROENE ALGEN
Blauwe algen, zitten daar eiwitten in? Ja zeker! Deze algen zijn hartstikke gezond! Denk aan spirulina en chlorella. Je kunt het verkrijgen in een supplement of als poeder. Dit kun je ook toevoegen aan jouw smoothie.

 

Bovenstaande eiwitbronnen zijn plantaardige eiwitten. Vlees en zuivel zijn dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn niet per definitie gezond. Integendeel, wanneer wij te veel eiwitten uiten van dierlijke oorsprong kan dit juist ongezond voor het lichaam zijn. Ze verzuren het lichaam en bovendien kan het leiden tot diverse ziektes: nierfalen, diabetes, osteoporose, kanker hart- en vaatziekten. Juist de vleesindustrie heeft ervoor gezorgd dat wij veel vlees eten. Het lichaam gaat de verzuring tegen door calcium uit de botten te halen waardoor osteoporose kan ontstaan. Daarnaast maakt het lichaam bij een overschot aan dierlijke eiwitten een hormoon aan dat lijkt op insuline. Dit hormoon wordt Insulin-like Growth Hormone (IGF) genoemd. Dit hormoon is een soort anabool hormoon en het zorgt voor de groei en de instandhouding van ons lichaam. Bij een overschot aan dierlijke eiwitten kan er een te sterke stimulatie van de celdeling en celgroei ontstaan met schadelijke effecten. Daarnaast kan het overlijdensrisico toenemen bij een overschot aan dierlijke eiwitten.

‘WIST JE DAT VEGETARIËRS EEN LAGER STERFTERISICO LIJKEN TE HEBBEN DAN DIEGENEN DIE VLEES EN VIS ETEN?’

Ik wil absoluut niet mensen overtuigen om geen vlees meer te eten. Vlees bevat namelijk ook een aantal essentiële bouwstoffen: ijzer, zink, selenium, fosfor, alle essentiële aminozuren en diverse B-vitamines. Wit vlees, zoals kip, kalkoen en vis, is wel gezonder dan rood vlees. Als je veel rood vlees eet, is het verstandig om dit te verminderen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld minder dagen in de week rood vlees te eten of de porties vlees kleiner te maken.
Naast deze 4 volwaardige en plantaardige eiwitten, zijn er nog meer gezonde eiwitten. Zie de volgende update ‘deel 4: nog meer tips over gezonde eiwitten!.

 

Vitastic
Keep the Sparkle alive!

 

2985 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic - Tijdens detox Vakantie

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 1 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 1 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties

Wat betekent balans voor jou? Een pleidooi voor ‘Rust binnen de Onrust’ – deel 1

Deel 1 Gisteren zag ik mijn favoriete tijdschrift Flow weer in de winkel liggen. Het eerste wat ik gelezen ...

Vitastic - de beste manier om wakker te worden

Over vasten, sapjes, smoothies & een proeverij – deel 2

deel 2:  een sapjes & smoothie proeverij thuis (met 5 recepten). 

Vitastic Notenbrood

Recept: Notenbrood

Een recept voor een heerlijk notenbroodje! Door Arend Burgers.

VITASTIC ONLINE

Hi allen, Eindelijk is het zover: Vitastic is online! Vanaf nu kun je genieten van de blogs, de recepten, d...