Een blog over mijn voedingspatroon als kind.
Deel 2: tussendoortjes.
De voedselfabrikanten weten ons tegenwoordig goed te lokken en te verleiden met al hun prachtige marketing voor tussendoortjes. En we kunnen er bijna niet omheen: dag en nacht kun je deze halen. Een hapje van suikerrijke tussendoortjes vraagt vaak naar meer. Een directe weg naar suikerverslavingen en vreetbuien… Iets wat je als kind moeilijk kan tegengaan. Iets wat je als ouder niet zou moeten willen!
Je kunt hier deel 1 teruglezen.
Suikerdrankjes
Deze dame was als jonge meid minder á la Vitastic. Ik dronk tussendoor of Wicky, multivitaminen drank (ACE drank) of sportdrank, zoals AA drank. Dit zijn gigantische suikerdrankjes! En dan zou je denken dat AA drank van een gezonde dorstlesser is na het sporten, of niet? In ieder geval, ‘vroeger’ dachten wij dat wel thuis… We waren verleid door de marketing van deze fabrikanten.
Ik dronk deze flesjes maar al te graag na een wedstrijd tennissen of volleyballen. Alle verbrande calorieën krijg je gelijk weer terug met zo’n flesje, plus allerlei troep wat je liever niet in je lichaam wil hebben. Jammer dat de sportkantines van tegenwoordig vaak nog steeds alleen maar drop, chips, frituur of flesjes suikerdrank serveren.
Snacks
Als snacks kreeg ik van mijn moeder Evergreens, Sultana’s of Sesamstraatkoekjes mee naar school. Ik had vaak ook een stukje fruit: een banaan, een appel of een mandarijntje. Als we (broertje, zusje en de vrienden) thuis kwamen van school, hadden we natuurlijk behoefte aan nieuwe suikerbronnen. We aten met gemak een half pak Sesamstraatkoekjes of de pot Engelse drop halfleeg.
We maakten zelfs met regelmaat een pizza of 2 broodjes bapao klaar. Rond de pubertijd dacht ik dat dat de Japanse mix een veel gezonder alternatief was, dus mijn suikerverslaving verschoof van de pakjes Sesamstraatkoekjes naar de zakken Japanse mix.
En midden in de nacht, na het stappen? Zakken chips, een pizza of bittergarnituur! Haha, bij een vriendinnetje thuis lag zelfs een bikini op de snoeptrommel om nog een keer extra na te denken voordat je wat pakte. Ieder pondje gaat door het mondje. Dat helpt na een goede borrel niet meer!
Oftewel: we aten suiker, suiker en nog meer suiker. Alleen in een Wicky zit gemiddeld 5 suikerklontjes. En dat moet een gezonde fruitdrank zijn vanwege de extra vitamine C?
De effecten…
Het is troep voor het lichaam. Mijn lichaam hunkerde naar suiker en ik werd er ontzettend onrustig van. Eigenlijk schaamde ik mij er ook nog voor. Je gaat echt niet tegen je moeder zeggen dat JIJ degene bent die alles op heeft gegeten, dat jij een vreetbui had. Jammer genoeg werd alles zonder te vragen gewoon opnieuw aangevuld of van de Japanse mix werd zelfs extra gehaald…
Aangezien ik een fanatieke sporter was, groeide ik niet snel dicht… Maar ook ik ben 10 kilo zwaarder geweest vroeger! In de vierde klas sprong een knoopje van mijn spijkerbroek tijdens een uitwisselingsweek in Monza (Italië). Gênant! Hoe denk je dat ik mij als puber voelde op dat moment?
Geen weerstand als kind!
Als kind heb je een rem nodig en als ouder moet je weten hoe. Een kinderbrein kan zich niet verdedigen tegen al die suikers en de hunkering wordt daarom steeds en steeds erger. Het leidt tot suikerverslavingen, vreetbuien, onzekerheid, een emotionele disbalans en obesitas. Zeker NU!
Wat je eet vandaag, is de gezondheid van morgen!
Note:
Uiteraard is voeding niet het enige die je fysieke, mentale en emotionele gezondheid bepaalt. Je kunt hierbij ook denken aan een goede nachtrust, stress en de kwaliteit van jouw relaties in de breedste zin van het woord. Haha, inmiddels ken ik op diverse vlakken alle pieken en dalen… Helaas wordt de impact hier vaak van onderschat. Aangezien we ergens moeten beginnen: voeding! 🙂
Kinderen zijn volledig in de groei. Om te groeien heeft een kind voedingsstoffen nodig. De koekjes, chips en snoepjes bevatten geen enkele voedingsstoffen, maar onttrekt juist de voedingsstoffen uit de cellen. Aan jullie ouders of jongvolwassenen de boodschap: met de kennis die je nu hebt, wil jij echt je kind nog alle suikerbommetjes meegeven?
Eindnote
Ik hoop dat dit een stukje bewustzijn creëert over wat ongezonde voeding voor een kind kan betekenen. Het is meer dan alleen dichtgroeien en obesitas. Ik denk dat men de emotionele en psychische effecten van een kind vaak onderschat. We leren nu pas een beetje bij beetje over emoties te praten en dat is ook per gezin, per omgeving, weer anders. Wanneer je jong en volledig in de groei bent en de hormonen gieren door het lijf, dan is het natuurlijk nog moeilijker. Een kind kan gemakkelijke een ‘masker’ in vroeg stadium ontwikkelen.
Juist omdat ik het effect van ongezonde voeding zo heb mogen ervaren, zet ik mij graag in om bewustzijn te creëren en je handvatten te bieden om gezonde voeding langzaam maar zeker te implementeren in je dagelijkse levensstijl.
Voor jezelf en voor de jongsten, onze toekomstige generatie. Wat we eten vandaag, is onze gezondheid van morgen! Hoe denken jullie hierover?
Vitastic
Keep The Sparkle Alive!
PS. Mijn volgende blog gaat in op jullie vervolgvraag:
Hoe zorg je ervoor dat je kinderen op een leuke en lekkere wijze gezonder gaan eten en leven?
Zie in een volgende update deel 3. In deel 4 volgen ideetjes voor leuke snacks en 2 recepten.
Je kunt hier deel 1 teruglezen.
Comments (0)